Vedligeholdelse af proteser

Det årlige eftersyn er til stor gavn

 

Det kan være en omkostningsfuld affære at blive protesebærer. Af samme årsag er det afgørende, at der sker en kompetent vedligeholdelse af protesen for at sikre de bedste vilkår og resultater på længere sigt. Når man bærer protese, skal man se på den som et almindeligt tandsæt. Derfor kræver den også, at man værner om den og passer på den.

Det anbefales derfor, uanset om det er helproteser, delproteser eller en anden behandling der er tale om, at der foretages regelmæssig eftersyn. Som hovedregel er der tale om et årligt eftersyn, men der kan være behov for hyppigere hos nogle. Det vil variere alt afhængig af den enkelte og vil blive vurderet af tandteknikeren. Ved et eftersyn renses, poleres og justeres tandprotesen for at forebygge eventuelle problemer og sygdomme. Efterses tandprotesen ikke kan det udvikle sig til smertefulde sår, som vil resultere i langvarig behandling og i mange henseender smerte og gene hos den enkelte.

I tilfælde af at du oplever forandringer af nogen slags med din protese er det vigtigt at kontakte en tandtekniker for at blive undersøgt. Imidlertid er det også vigtigt at understrege, at tidsfristen på eftersynet skal overholdes. Dette er på baggrund af, at der ligeledes kan ske skade symptomfrit.

Den daglige rengøring og vedligeholdelse er essentiel

Det årlige eftersyn er dog ikke nok til at opretholde en protese. Tværtimod sker det egentlige arbejde på daglig basis i rengøringen og vedligeholdelsen af protesen. Dette vil blandt andet forebygge forekomsten af følgende

  • Sår i mundhulen
  • Svamp
  • Sår i slimhinder

Derudover vil vedligeholdelsen og rengøringen også have en stor betydning for det kosmetiske. I tilfælde af at der kommer tandsten på protesen, så vil det visuelt ikke være rart at skulle gå rundt med. Rengøringen af din protese sker som ved et naturligt tandsæt morgen og aften.

 

Morgen

Det er naturligt, at en af de første morgenritualer er at fastsætte protesen. Forinden dette er det vigtigt at rengøre den med rigtig proteserens. Det er meget vigtigt, at der ikke anvendes almindelig tandpasta til formålet, da det slider protesen. Yderligere er det i forbindelse med delproteser vigtigt at rengøre de tilbageblivende tænder. Om natten dannes der bakterier, som kan være med til at lave huller, der skal undgås.

 

Aften

Om aftenen skal der ligeledes ske en rengøring af protesen med en speciel protesebørste og det samme renseprodukt. Her skal der renses eventuelle madrester og lignende fra dagen væk. En grundig rengøring vil være med til at sikre en bedre mundhygiejne.

I kombinationen med det årlige eftersyn såvel som den daglige rengøring vil du være med til at sikre en øget holdbarhed og kan derved beholde protesen i længere tid. Dette vil ikke kun være med til at spare dig mange penge, men også meget besvær som kan være tilknyttet udskiftningen af protese.

Hvad sker der ved manglende vedligeholdelse af proteser?

I forbindelse med mangelfuld vedligeholdelse af proteser kan det skabe tydelige misfarvninger som ved et naturlig tandsæt. Yderligere kan det resultere i ubehagelige sygdomme, der vil kunne give alvorlige gener.

Tandklinikken vil være et godt valg til dig, der ønsker at finde en dygtig klinisk tandtekniker i København omegn. 

Tandteknikeren Heidi Porsdal

Hvis du er interesseret i at høre mere om vedligeholdelse af proteser, er du selvfølgelig altid mere end velkommen til at kontakte klinisk tandtekniker Heidi Porsdal på:

Tlf.: 51 30 03 28.

E-mail: info@tandteknikeren.dk

Book en tid her